Farklı ülkelerden gelerek Almanya’ya sığınmak zorunda olan bireyler olarak, bizlere kucak açan Alman toplumuna karşı teşekkürlerimizi ve minnettarlığımızı topluma en hızlı bir şekilde entegre olup kaynaşmakla ortaya koyabiliriz. Bu da sadece dil eğitimi ile değil; dini ve kültürel ögelerin de bir bütün olarak öğrenilmesi ile mümkün olabilecektir.
Hristiyanlık’ta Hz İsa’nın çarmıha gerilmesi ve üç gün sonrasında dirilmesi en temel konulardan birisidir ve bu tarihlere denk gelen günler Ostern Bayramı adı altında kutlanmaktadır. Hristiyan inancına göre en önemli DİNİ bayram olarak kabul edilir. Dünyanın dört bir yanında yaşayan milyonlarca insan her sene bu bayramı kutluyor. Türkçesi Paskalya ya da Diriliş Bayramı’dır.
Paskalya günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 Mart’ta dolunayın görülmesinden sonraki ilk pazar günüdür. Bu nedenle her yıl farklı tarihlere denk gelmektedir. Bu yıl, 26 Mart – 7 Nisan arası iki haftalık süreç Ostern olarak kutlanmakta ve irili ufaklı birçok etkinlik olmaktadır. Marketlerde şu dönemde çokça gördüğümüz renkli yumurta ve tavşanlar bu bayramı simgelemektedir. Ostern’de kiliselerde yapılan ayinlerin dışında, tüm aile birlikte kahvaltı yaparlır, insanlar birbirlerine çikolatadan yapılan tavşan ve yumurtalardan hediye ederler. Ostern için evlerde özel çörekler yapılır. Suda kaynatılmış yumurtalar boyanır. İnanışa göre yumurta dirilişin yani hayat kaynağının sembolüdür. Tavşan da baharın habercisi ve bir doğumda çok fazla yavrusunun olması ile bereketin sembolüdür. Ostern’de rengarenk boyalı yumurtalar küçük hediyeler ile birlikte evin içine ya da bahçeye saklanır ve çocuklar da saklanan hediyeleri arayıp bulmaya çalışır. Kindergarten dahil çocuklarınıza da bu husus işlenmekletedir. Bunları bilmemiz, içinde yaşadığımız ülkeyi ve insanları anlamamız açısından da önem arz etmektedir. Bunun yanısıra muhabbet ve arkadaşlık kurabilmek için çok güzel bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Böylelikle kendimizi tanıtmış ve diyalog zeminleri oluşturabiliriz.
İki haftalık bir süreç Ostern olarak kutlanmaktadır. Ancak en önemli günleri şunlardır:
Karfreitag
30 Mart
(Hz İsa’nın çarmıha gerilişi)
Ostersonntag
1 Nisan Pazar
(Geniş katılımlı ayinler olmaktadır.)
Ostermontag
2 Nisan Pazartesi
(Hazreti İsa’nın dirilişi)
Bu dönemde yapılabilecekler:
– Weinachten’da yaptığımız ve/veya yapmayı istediğimiz gibi birçok şey yapılabilir. (Tebrik kartları ve kurabiye ile komşularımızın Ostern’ini kutlama..vb)
-Bu birkaç hafta kiliselerle tanışmak muhabbet edebilmek için fırsat olabilir. Devamlı arkadaşlıklar kurabilmek için güzel bir vesile..
-Yaşadığımız yerlerde, gönüllü organizasyonların düzenlediği etkinliklerin önceden gün ve saatini öğrenip katılabiliriz.
Frohe Ostern!